Първи сблъсък с електронното управление на България



В средата на април напуснах работата си.

Основната причина бе необходимостта от преместване в друга държавава дългосрочно.

Това бе по времето на кризата с вируса COVID-19 и извънредното положение с ограниченията и призивите да си стоим по домовете.

Реших да се изпробвам дали мога да се регистрирам БЕЗПЛАТНО, дистанционно и законно в Дирекция Бюро по труда и НОИ по настоящ адрес.

Краткият отговор е ДА, можеше!

Това стана благодарение на основно на две неща:
  1. Мобилет смартфон с интернет;
  2. Облачен електронен подпис (КЕП) от Evrotrust мобилното приложение. *По време на извънредното положение имаше безплатни услуги, които помогнаха за подписването на документи и регистрацията в egov.bg.

За по конкретни детайли мога да споделя, че следвах стъпките:
  1. Инсталиране и регистриране на https://apps.apple.com/bg/app/evrotrust/id1195807317 (за iOS) - в приложението се входират данни от ЛИЧНА КАРТА И БАНКОВА КАРТА и др.
  2. Регистрация на https://edelivery.egov.bg/ - системата за подаване на заявление за регистрация в Бюро по труда. Инструкция - https://egov.bg/wps/portal/egov/services/social-services/unemployment/885d29f8-9d68-4452-9c32-ad4b417a7f34
  3. Подаване на искане за ПИК от НОИ - в предходният линк има инструкцията и за това.
  4. След като имате ПИК може да заявите обезщетение за безработица в НОИ. Инструкция за подаване на заявлението: https://www.noi.bg/forusers/faq/191-faqbgunemplkso/5896-zaiavlbezrab02042020  

Така с тези стъпки успях за първи път да “опитам” как се работи с електронното правителство. 

Признавам си изискват се определени компютърни умения за работа с мобилни приложения и инсталиране на Adobe reader на компютъра или лапптопа. Вход всеки път в eGov е с потвърждение от приложението на телефона Evrotrust.

Като цялостно впечатление всичко до т. 3 отне около два дни без много проблеми, но с внимателно четене.

ВАЖНО!!! Файла .pdf за Бюро по труда се сваля от eGov. Всички останали не ги приема за валидни дори от Агенция по заетостта! 

Така всеки гражданин на България можеше да “усети” за кратко “леснотата” и БЕЗПЛАТНОТО използване на дистанционните услуги на държавната администрация.  

Аз успях, тогава! 

Споделям “тогава”, защото не мога да бъда сигурен дали това продължава и до днес предвид множеството обстоятелства и взаимовръзки. 

30.04.2020
София, България

P.S. 

Благодарности на брата https://twitter.com/GeorgiStanchev2 за идеята Evrotrust!

Comments

Popular Posts