Новините изтощавали и затруднявали младите:

Младите хора се изтощават от новините, които ги заливат с прекалено много факти и информация. Това сочи проучване на етнографската изследователска компания Context Based Research Group, извършено за агенция Асошиейтед прес (АП).


Според изследването голяма част от младата аудитория дори изпитва трудности при възприемането на по-задълбочени репортажи. Според специалистите има разлика в начина, по който младите читатели се запознават с новините, в сравнение с предишни поколения.
Проектът анализира етнически многообразна група от 18 мъже и жени на възраст между 18 и 34 години в шест метрополиса на САЩ, Великобритания и Индия.

"Проучването цели да помогне на АП в изграждането на нов модел за поднасяне на информационните емисии така, че да отговаря на критериите на съвременния потребител, който предпочита все повече електронните пред традиционните медии", заяви директорът по стратегическо планиране на агенцията Джим Кенеди. "Резултатите ни дадоха точна представа за схемата, по която новините се възприемат в дигиталното пространство от днешното поколение. Можем да използваме този модел, за да подобрим собствената си практика", допълни Кенеди.

Изследването установява, че потребителите искат качествени и задълбочени репортажи, но трудно възприемат съдържанието им, защото междувременно са заринати от факти в заглавията и кратките емисии. Анкетираните не успели да отдадат пълно внимание на новините, тъй като почти винаги били заети и с други дейности, като четене на електронната си поща, например. Това представлява обрат от предишни модели, при които хората сядаха пред телевизора, за да гледат вечерните информационни блокове, или четяха сутрешните вестници, посочва още АП.

За да се справят с тази новост, журналистите трябва да разработят по-лесни начини за възприемане на съдържанието и да избягват многократно актуализираните информации, посочват авторите на изследването.

От в. Класа

Comments

Popular Posts