Отношението към здравето предодпределя личното развитие!

Наред с комплексните ефекти на индустриалното замърсяване най-известният единичен причинител на мутации в ДНК е тютюнопушенето. То подлага тялото на особено концентриран микс от радиация (полоний в активно състояние), тежки метали (олово, арсен, бисмут), феноли, никотин (смятан за една от най-страшните отрови на цивилизования свят) и още между 1000 и 4 хил. токсични вещества. Американски учени, изследвали въздействието на радиоактивния полоний в цигарения дим, откриват, че при допустима доза от 5 рада, пушачът на две кутии цигари на ден се облъчва с радиация от 100 до няколкостотин рада. Японски учени установяват, че димът само от една цигара предизвиква 10 хил. разкъсвания във веригата на ДНК. Подобно отношение към собствените гени е самоунищожение и липса на интерес към личното благосъстояние в перспектива.

Предвид нивото на замърсяване, съпътстващо бързата индустриализация в консуматорското общество и количеството цигари, консумирани годишно в световен мащаб, може да се каже, че се намираме във времена, в които се решава съдбата на гените и развитието на потенциала на човешкия вид като цяло. Доколко осъзнаваме това и каква ще бъде съдбата на българските гени, само времето ще покаже. Но до каква степен нашето себеразвитие и разгръщането на заложения у нас потенциал е свързано с проявата на самоуважение, изразено чрез грижата за личното ни здраве, това решаваме сами за себе си.

Comments

Anonymous said…
Yuts, daw palagpat imo blog.
Anonymous said…
Алтернативата са електронни цигари. Имате трите най-важни неща:
1. Дим, който всъщност е водна пара
2. Държите нещо - навика на пушача
3. Никотин с различно съдържание. По този начин безконфликтно отказвате цигарите, не пречите на никого, "пушите" навсякъде и т.н.
А най-добрите електронни цигари са английските Gamucci.
Можете да ги намерите онлайн на http://club66.eu

Popular Posts